Metro på Fornebu sikret av styrtrik sheik

Metro på Fornebu sikret av styrtrik sheik

Publisert av Frank Roland den 03.11.22.

Gamle Fornebu kultursenter vil ifølge konsernsjef Martin Mæland i Obos, få tilbud om langtidsleie av Munkebakken.

Obos kjøper Munkebakken av finansmannen Arne Fredly, som over lang tid ikke har forholdt seg til bo- og bruksplikten (eiendommen er på 77 mål) for eiendommen som han kjøpte i 2007. 

«Vi har vært er på jakt etter en tomt i lang tid og det var en storglede for oss at forretningsmannen kom med sitt generøse tilbud», sier daglig leder i trossamfunnet, Ali Sultan Metham.

Metham forteller at det har vært stilt kritiske spørsmål i forbindelse med pengene som skal komme fra Saudi-Arabia, et av de mest konservative og kvinnediskriminerende landene i verden. 

«Pengene er en ren gave, og vi vil fortsatt være helt uavhengige. Dessuten kommer pengene fra en privatperson og ikke fra staten
Saudi-Arabia«, sier Metham. Han sammenligner gaven med kristen misjon i utlandet, og forteller at «flytårnmoskéen» har vært et godt salgsargument. Minaretet (Flytårnet) vil til de fastebønnetidene sende ut bønneoppfordringer, hovedsakelig via lyssignaler men også med en begrenset sang som mange er kjent med fra opphold i mer sydlige strøk. «Vi har ingen hensikt om å være forstyrrende for de som borpå Fornebu», sier Metham videre.


Metham understreker at giveren ønsker å være anonym, i allfall fram til endelig avtale er klar mellom Bærum kommune, Akershus fylkeskommune, Ruter, Oslo kommune og Obos.

Konserndirektør Martin Mæland i Obos uttaler at de lenge har vært på utkikk etter et kulturtiltak for sin økende andel medlemmer med ikke-kristne røtter. Mæland lover at kultursenterets tilbud også skal komme alle Obos sine øvrige medlemmer til gode.

Det er omtrent 2.800 muslimer i Asker og Bærum og mange av dem jobber på Fornebu. Abdul Muhammad, bosatt i Rolfsbukta uttaler at kultursenteret vil bli et flott tilskudd, blant annet i forbindelse med store høytider og at en moské på Fornebu vil være positivt for alle muslimer i Oslo-området.

Fylkesordfører i Akershus fylkeskommune, Anette Solli og ordfører i Bærum kommune, Lisbeth Hammer Krog var ikke tilgjengelige for kommentar i går kveld da nyheten ble kjent.