Kjekt å vite - om planlegging i Bærum

Publisert av Lisa Bang den 23.09.24. Oppdatert 27.09.24.

Planprosessen i Bærum

Det er oftest ni faser i planprosessen. 

(1) Oppstartsmøte
(2) Varsel om oppstart
(3) Utarbeide planforslag
(4) 1. gangsbehandling  i Planutvalget
(5) Høring minimum 6 uker
(6) Planen bearbeides
(7) 2. gangsbehandling
(8) Vedtak i kommunestyret
(9) Kunngjøring og klagemulighet

De grønne pilene i illustrasjonen nedenfor markerer innspillsmulighetene for innbyggere, næringsliv og organisasjoner.

Innspill til planprosessen være:

  • Skriftlig høringsuttalelse – vær oppmerksom på tidsfristene for høringer. Det kan være lurt å sende en skriftlig høringsuttalelse i tillegg til deltakelse på høringsmøte eller åpen kontordag.
  • Aktiv deltakelse på et folkemøte eller høringsmøte:
    Forutsetter at kommunen eller utbygger inviterer til møte om saken.
  • Møte på åpen kontordag:
    Et arrangement der kommunen og/eller utbygger inviterer publikum til å komme innom for å få informasjon, stille spørsmål, og diskutere en plan.

På denne nettsiden publiserer kommunen pågående planprosesser.

De viktigste plandokumentene

Kommuneplanen
Dette er den viktigste planen som bestemmer hvordan kommunen skal utvikles og hvordan arealene kan brukes. Kommuneplanen består av to deler:

Kommunedelplaner
En «kommuneplan» for et avgrenset geografisk område av kommunen. Kommunedelplan 3 Fornebu (KDP3) er et overordnet styringsverktøy for alle reguleringer på området. Her er lenke til alle dokumentene som inngår i KDP3

Reguleringsplaner
En reguleringsplan er en mer detaljert arealplan. Reguleringsplanen angir bruk, vern og utforming av arealer og fysiske omgivelser i bestemte områder i en kommune. En reguleringsplan er også i mange tilfeller et nødvendig rettsgrunnlag for å kunne gjennomføre tiltak og utbygging.

Det kan utformes to typer reguleringsplaner:

  1. Områderegulering benyttes der det er behov for en større områdeavklaring av arealbruken. Områderegulering lages som oftest av kommunen. Et aktuelt eksempel er: Snarøyveien mellom Rolfsbuktveien og Widerøeveien - Områderegulering
  2. Detaljregulering er planen for mindre områder (en eller flere tomter) og gjennomføring av utbyggingsprosjekter og andre tiltak. Både kommunen, privatpersoner, utbyggere o.a. kan komme med forslag til detaljreguleringer.  Eksempel Fornebu sør – 4 delområder.

Planprogram

Planprogram skal vedtas for regionale planer, kommune(del)planer, og for reguleringsplaner som kan få vesentlige virkninger for miljø og samfunn. Planprogrammet skal beskrive formålet med planarbeidet, planprosessen, alternativer som vil bli vurdert, og behovet for utredninger. Planprogrammet fungerer som en “plan for planer” og er en del av plan- og bygningslovens system for konsekvensutredning av kommende utbyggingstiltak. 

På Fornebu har kommunen utarbeidet Planprogram med byplangrep for områder som Fornebu sør, Flytårnet og Fornebuporten. Med byplangrep menes blant annet å tegne opp hvor gatene, parkene og byrommene skal være. Planprogrammet vil gi føringer for kommende, private detaljreguleringer.

Bærum kommunes øvrige plansystem

I denne artikkelen har vi beskrevet arealplanprosessen. I en senere artikkel skal vi beskrive det øvrige systemet av planer for Bærum kommune.