Ja til flerbrukshus uten kirkerom på Fornebu

Ja til flerbrukshus uten kirkerom på Fornebu

Publisert av Frank Roland den 10.03.24. Oppdatert 10.03.24.

Bærum kommunestyre vedtok i 2019 å bygge et «flerbrukshus med kirkerom» på Fornebu.

Vi ber kommunestyret revurdere dette vedtaket.

Det må bygges et livssynsåpent samfunns- og kulturhus uten at kirken får spesielle fortrinn. Med det mener vi fremføringsscener, fleksible saler med ulik størrelse, møterom for frivilligheten og inkluderende møteplasser samt lavterskel aktivitetstilbud for alle generasjoner.   

Kirken definerer selv et kirkerom slik: «Kirkerommet skal ha ett hovedalter med alterring, døpefont og prekestol, og noen kirker har egen lesepult. I tillegg til dette kommer den kunstneriske utsmykning i rommet, tekstiler i de liturgiske farger, alterlys, dåps- og nattverdutstyr, prosesjonskors og lystenningssted.» Disse behovene er allerede dekket i Snarøya kirke.

Det er et stort mangfold av kultur, frivillighet og organisasjoner på Fornebu. De grunnleggende forhold har endret seg i løpet av de 5 årene som har gått siden kommunestyrets vedtak:

  • Fornebu er i økende grad et internasjonalt samfunn, og andelen barn med flerspråklig bakgrunn er derfor svært høy.
  • Nye organisasjoner og aktiviteter igangsettes, men det er stor underdekning på lokaler.
  • Medlemstallet i Den norske kirke har sunket til under 55% i den lokale menigheten. Snittbesøket på gudstjenester og helligdager har sunket med hele 25% fra 88 (2019) til 66 personer (2022) tross et økt innbyggertall.

Vi har stor respekt for mangfoldet av tro og livssyn på Fornebu. Et kirkerom med særvilkår vil hindre effektiv og fleksibel bruk av bygget. Kirken er, på lik linje med alle andre, velkommen til å bruke flerbrukshuset uten dedikerte lokaler.

I gjeldende lov om tros- og livssynssamfunn stilles kommunene fritt når det gjelder rom for kirkelige handlinger.

Ja til flerbrukshus uten kirkerom på Fornebu.

Fornebulandet vel, Fornebupiloten, Foreningen for Fornebo vel, Fornebu Senioruniversitet, Fornebu kulturforum, Bærum kulturråd og Human-Etisk Forbund (Bærum lokallag)

Du signerer via QR-koden eller via linken https://minsak.no/sak/3046