Innspill i Budstikka 2. mars 2015. Redaksjonssjef Lars-ErikNygaard i Budstikka skriver 2. februar om Obos som «den sårede og farlige elefanten» med et akkumulert Fornebu-tap på 200 millioner kroner.
Ved kjøpet betalte ikke Obos bare for utbyggingsmuligheter, men også for lik i skapet.
For eksempel fikk Obos blant annet ansvar for 30 splitter nye leiligheter på Hundsund. Alle eksklusive boliger i høy prisklasse så fulle av feil og mangler, at de måtte totalrenoveres for flere titalls millioner kroner, mens eierne måtte flytte på hotell. Tilsvarende har flere av sameiene på Fornebu uløste disputter, som skriver seg fra bygging foretatt rett før oppkjøpet.
Obos kjøpte med andre ord ikke bare et mulig eventyr, men også et mareritt både for seg selv og mange boligkjøpere. Dette da entreprenør gikk konkurs, og regress var utenfor rekkevidde. Vi får håpe at Obos før kjøpet gjennomførte en due diligence, som viste både minus- og plussider ved investeringen og at sluttregnestykket viste at pluss var større enn minus. Det blir helt feil om Budstikka legger ansvaret for det akkumulerte tapet på andre enn Obos selv. Videre at Obos må få bygge mer, for å kompensere for å ha kjøpt «katta i sekken».
Da Obos for nøyaktig tre år siden betalte 1,2 milliar
der for Fornebu Utvikling, uttalte konsernsjef Martin Mæland om Fornebu-utbyggingen: «– Vi snakker om minimum ti år, sannsynligvis 15 år. Det er 4.550 boliger til som skal bygges og som ikke er påbegynt ennå.» «Fornebu-pakken» Obos kjøpte inkluderte videre godkjennelser fra både Bærum kommune og departement med dedikerte planer for antall boliger. Uklarheter rundt Fornebubanen og trafikksituasjonen var også en del av totalpakken.
Da Obos for 1,5 år siden foreslo tre ulike forslag om økt utnyttelse i neste utbyggingsfase, spilte Obos selv inn etnytt forsinkelseselement med høy risiko. Tilbake står en visekonsernsjef som utelukkende synes synd på«boligkjøperne som møter stadig lavere utbud og høyere priser». Videre uttaler visekonsernsjef Siraj: «Etter dette har det vært mye dialog om ulike problemstillinger, alt skal utredes opp og ned og i mente, men det er liten fremdrift i de konkrete prosessene. Vi står i stampe, og det er frustrerende».
Hadde Obos regnet med at fremleggingen av tre radikale forslag til fortetting skulle øke utbyggingsfarten på Fornebu og at nå var det bare å bygge høyere, raskere og tettere etter en kort diskusjon med Bærum kommune? Hadde det gått raskere om Obos hadde valgt å holde seg nærmere den opprinnelige planen?
Det er viktig at både politikerne og Obos tenker seg godt om, så også på Fornebu. Det blir videre feil om Bærum kommune skal la seg styre av en «såret, sint og gammel elefant» eller av de andre utbyggerne.
Fadesene rundt Telenor Arena, manglende håndtering av rekkefølgebestemmelser (les Fornebubanen) og anleggelse av næringsbygg på de fineste arealene på Fornebu er alle eksempler som Fornebu burde ha vært foruten og som politikerne alene har ansvar for.
Mon tro om ikke «elefanten i rommet» på Fornebu er politikerne selv?
Om Fornebu-utbyggingen av boliger og næring skal fortsette i dagens takt uten at trafikk-situasjonen med bane og ny adkomst fra E18 er på plass, så vil dette føre til et utilgivelig kaos.
Tiden er inne for godtroende politikere til ikke lenger å la seg lure av fagre løfter fra både statlig og næringsmessig hold. Foten må settes ned, og nødvendig tid investeres, slik atvidere utbygging skjer i logisk rekkefølge.
Ikke minst må det ligge til grunn forpliktende økonomiske rammer og avtaler, samt at politikerne må passe seg vel for ikke igjen å gi ny dispensasjoner og uklare særvilkår som innbyggerne i Bærum på lang sikt ikke er tjent med.
Frank Roland,
styremedlem Fornebulandet vel