Fornebus utvikling står ved et veiskille

Publisert av Frank Roland den 04.04.25.

Med Høyre i spissen ble kommunedelplan 3 (KDP3) for Fornebu vedtatt i 2019. Planen skulle sikre en grønn, urban og menneskevennlig utvikling av Fornebu. Planen slo fast at fremtidig utbygging måtte være bærekraftig, med vekt på arealbruk, klima, transport og bevaring av naturverdier. Kommunedelplan 3 skulle fungere som en langsiktig styringsramme for utviklingen frem mot 2035.

 Vedtaket var tydelig:

 «Transformasjon av veier til bymessige gater som vektlegger samspill mellom bebyggelse og gate. Utvikle gaterommet som et variert og mangfoldig byrom med blandet trafikk og prioritering av myke trafikanter.»

 Nå, bare få år senere foreslår Høyre og Frp å se bort fra planen. Det betyr å reversere en vedtatt plan og i stedet velge en modell som tilhører 1970-tallet.

 Fornebulandet vel mener at vedtaket fra 2019 må stå fast. Kilenkrysset, Widerøeveien og reetableringen av Snarøyveien må utformes som urbane gater dersom Fornebu fortsatt skal være et forbilde for moderne og fremtidsrettet byutvikling.

 Kommunedelplan 3s intensjon var å skape en bærekraftig balanse mellom urban utvikling, klimaansvar og arealforvaltning.  Det innebærer blant annet å transformere eksisterende veier til urbane gater, der fotgjengere og syklister prioriteres.

 Konkret betyr det at Kilenkrysset, Widerøeveien og Snarøyveien ikke skal være sterile gjennomfartsårer, men levende bygater med trygge og trivelige byrom.

 Dette grepet har mange fordeler:

  • Økt trafikksikkerhet – lavere hastighet reduserer risikoen for alvorlige ulykker.

  • Mer liv i byrommene – trygge og attraktive områder som inviterer til ferdsel til fots.

  • Grønnere omgivelser – sikrer kontinuitet i Fornebus grønne parkdrag.

  • Bedre arealutnyttelse – tilstøtende tomter kan brukes mer effektivt.

  • Tryggere nærmiljø – færre øde og utrygge områder som kan bli åsteder for kriminalitet.

Fornebus utvikling bygger på de samme prinsippene som Jan Gehl, en av verdens fremste eksperter på urbane miljøer, har etablert: Byer skal formes for menneskene som bor der, ikke for gjennomgangstrafikk.

Erfaringer fra København, New York, Amsterdam og Oslo viser at når man prioriterer fotgjengere, syklister og gode byrom, skapes det tryggere, grønnere og mer attraktive byer. Dette er ikke bare teori – det er bevist i praksis.

Flere aktører deler denne visjonen. Obos, Unity Arena, politiet og kommunens administrasjon er enige om at dette er veien å gå. Kanskje løsningen er et spleiselag for å sikre at Fornebu fortsatt utvikles som vedtatt i 2019?

Fornebulandet vel, Norges største velforening med over 3.000 medlemmer, forventer at politikerne står fast på sine vedtak og ikke tar urimelige og lite gjennomtenkte snarveier.

For å skape en by som er grønn, urban og inkluderende, må vi prioritere bærekraftig mobilitet, trygge byrom og en helhetlig planlegging. Å reversere kommunedelplan 3 allerede nå vil være et tilbakeskritt for både Fornebu og Bærum som helhet.

Kommunedelplanen skulle vare til 2035 – ikke la den dø allerede i 2025.